
Sjælland: Chauffør roser landmænd: ”En lille indsats, letter mit arbejde rigtig meget”
Landmænd på Sjælland, der får afhentet dyr af Daka, kan som regel møde Jacob Pilegaard eller hans far John Pilegaard, når de henter dyr for Daka i denne landsdel. Snart bliver deres rute udvidet til også at dække hele Fyn.
For fem år siden fik 26-årige Jacob Pilegaard lastbilkørekort. Han strøg med det samme ind i førerhuset i en af sin fars, vognmand John Pilegaards, vogne og begyndte at køre ruter i hele landet.
”Egentlig tog jeg en uddannelse som anlægsstruktør, men efter jeg blev uddannet, tog jeg kørekortet, og så har jeg kørt lige siden,” fortæller den unge lastbilchauffør.
Jobbet bringer gode snakke med sig, når han afhenter dyr rundt på øens bedrifter. Den unge chauffør er på god fod med alle, som han afhenter døde dyr hos.
”Vi vinker lige til dem fra bilen, og så kommer de hen, hvis vi skal have en dialog. Der er nemlig flere steder, hvor vi ikke må komme i nærheden af staldene på grund af smittefare,” forklarer Jacob Pilegaard og fortsætter:
”Det er ofte ikke landmanden selv, jeg snakker med, det er lige så tit en medarbejder, for det er dem, der står med de døde dyr til daglig, og det er også rigtig fint.”
De fleste går højt op i, hvordan forholdene på afhentningspladsen er, og kun få steder er der mangler.
”Jeg kan sagtens få en god snak med dem, hvis forholdene på afhentningspladsen ikke er helt optimale. Det kræver ikke ret meget, for at de kan se, at en lille indsats letter vores arbejde rigtig meget,” siger han.
Tip til en god afhentningsplads
I fem år har han afhentet døde dyr på Sjælland, for så at køre kasserne helt til Randers. Fra efteråret 2022 skal samme vognmand hente dyr på Fyn, så ruten er næsten den samme – blot med flere stop.
Jacob Pilegaard håber, at han kan få etableret samme gode forhold til landmændene på Fyn som han har til dem på Sjælland, når den nye rute begynder til november. Fordi det er ikke blot dialogen, der er god. Han roser også landmændene for forholdene på afhentningspladsen. De pæne pladser er godt afskærmet, mener han.
”Der er mange, der går rigtig meget op i det. De er rigtig gode til at hente noget stakit i en byggehandel, så de kan skærme af mod vejen. Jeg synes, det er en nem måde at holde de døde dyr ude af syne for forbipasserende,” siger han.
Afhentningspladsens afskærmning skal være under 1,40 m. høj, så kloen kan komme til at grabbe uden at røre afskærmningen. Her har de sjællandske landmænd også løst det godt, mener Jacob:
”De stiller tre stykker stakit i et ”U”, så der er helt åbent på den ene side. Så slipper jeg for at grabbe hen over stakittet. Det udelukker også, at jeg kommer til at ødelægge det, når kloen løfter.”
Undgå stakke af dyr
Det er vigtigt, at døde dyr ligger placeret korrekt i forhold til lastbilen, men også at de så vidt muligt ligger enkeltvist. Det sikrer god ventilation, hvilket betyder, at dyrene er friskere ved afhentning, men også at de er nemmere at grabbe for chaufføren.
”Jeg har oplevet, at der kan være lavet en stak med 10 dyr, som jeg har svært ved at grabbe, uden at jeg risikerer, der går hul på dyrene. Dyrene skal helst ligge på underlaget ligesom på en grillrist – én efter én. Så er de nemmest at tage,” forklarer han.
Dette konkrete tilfælde løste sig hurtigt, fortæller chaufføren, der blot forklarede situationen til den pågældende landmand.
”De kunne sagtens forstå det. Dels skal vi ikke stå at grabbe ned i en pærevælling, men det betyder også, at pladsen forbliver pæn, når dyrene ikke ligger og rådner og går i stykker, når vi tager fat i dem.”

Snuden mod siden af lastbilen
Et godt spaltegulv er også nødvendigt for at sikre ventilation og dræn omkring dyrene. Her er placeringen af dyrene vigtig. Spalterne skal parallelt med lastbilen og dyrene skal ligge med snuden ind mod lastbilen.
”Dyrene skal ligge på tværs af kørselsretningen og på tværs af spalterne på grund af den vej, kloen vender. Ligger de ikke på tværs, så grabber tænderne ned i spalterne – det bøjer kloen, som så skal repareres, men det kan også slæbe gulvet med op i kloen og ødelægge pladsen. Så det er i alles interesse at placere dyrene, som de skal,” siger Jacob Pilegaard.
Kontakt
Lars Jørgen Nielsen
E-Mail: ljn@daka.dk
Telefon: +45 5156 4092
Mobil: +45 5156 4692