Installation af nyt luftrensningsanlæg hos Daka

23.03.2021

Planen er, at det nye luftrensningsanlæg bliver sat i drift i påsken, og i uge 12 starter de første testkørsler på det nye anlæg.

nyt luftrensningsanlæg hos daka

Der er travlt på byggepladsen ved Daka-fabrikken i Randers, hvor det nye luftrensningsanlæg gradvist tager form. Fundamentet er støbt og de fire, store brændkamre er monteret. I disse uger pågår montage af de keramiske kakler, der optimerer forbrændingen, inde i kamrene, og i de kommende uger bliver det nye luftrensningsanlæg koblet til el- og gasforsyningen samt til kølevand og trykluft.

Planen er, at alt er monteret og klar til de første testkørsler i uge 12, før anlægget i henhold til planen er klar til egentlig afprøvning, når fabrikken drosler ned i forbindelse med påskedagene. Når anlægget er afprøvet, vil der være en indkørselsperiode, hvor det både det nye og det gamle anlæg vil være til rådighed, hvis der skulle ske noget uventet.

Luften forbrændes to gange for at opnå størst mulig lugtreduktion
Investeringen i det nye luftrensningsanlæg løber op i godt 15 millioner kroner til indkøb og installation af den internationalt anerkendte teknologi. Der er tale om et såkaldt regenerativt termisk forbrændingsanlæg (RTO), som er optimeret til at rense industriel afkastluft med organiske lugtstoffer, som det er tilfældet hos Daka.

Anlægget oxiderer de uønskede lugtmolekyler ved meget høj varme, 800-1000°C, hvorved de omdannes til vanddamp og CO2. På anlægget hos Daka forbrændes luften to gange efter hinanden for at fjerne så meget lugt som muligt. Dermed opnår fabrikken en rensningsgrad på over 99%.

”Det har været vigtigt for os, at vi får en så høj rensningsgrad som muligt. Derfor har vi investeret i en proces, der afbrænder dobbelt. Vi ønsker hermed at opnå en forbedring i lugtudslippet i forhold til det nuværende lugtforbrændingsanlæg, men som vi har sagt før, er det umuligt helt at eliminere lugten med den type råmateriale, vi arbejder med”, siger Martin Botolf Sejer – Fabrikschef

Det nye anlæg leveres af det danske firma Reecon, der er specialister i luftrensningsanlæg og udfører projekter over hele verden. Anlægget, der installeres hos Daka, har en meget høj grad af varmegenvinding, så forbruget af gas minimeres mest muligt.