Alfred Pedersen & Søn – hvorfor skal gode grøntsager gå til spilde?

28.09.2020

Hos det fynske gartneri, Alfred Pedersen & Søn, får man det maksimale ud af hver en tomat, peber og agurk, ved at sælge ”de grimme grøntsager”, som ellers ville gå til spilde!

bekæmp madspild

Tilbage i maj 2017, da Claus Duedal Jakobsen blev ansat som salgschef hos Alfred Pedersen & Søn, begyndte gartneriets grønne rejse for alvor! Da Claus i sin tid gik en tur gennem produktionen, undrede han sig nemlig over, hvorfor gode grøntsager gik til spilde, når de kunne afsættes til andre alternativer. Her er der tale om grøntsager i 2. sortering, som før gik til spilde, men som i dag kan findes i en række danske supermarkeder til en reduceret pris.

Allerede i 2017 indgik Alfred Pedersen & Søn et samarbejde med Rema 1000 og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, hvor de i første omgang iværksatte et testforløb, der skulle vise om forbrugerne overhovedet havde en interesse i at købe ”de grimme grøntsager” – og det havde de heldigvis!

I 2018 kom flere samarbejdspartnere til, og i dag kan man også købe ”de grimme grøntsager” fra Alfred Pedersen & Søn hos Salling Group, der dækker både Bilka, Føtex og Netto. I dag er ønsket om at få det maksimale ud af grøntsager absolut ikke blevet mindre hos det fynske gartneri. Her produceres der ikke flere grøntsager, end der er mulighed for at få afsat i de danske supermarkeder.

Ifølge Claus Duedal Jakobsen kunne denne udvikling dog ikke lade sig gøre uden de omstillingsparate medarbejdere hos Alfred Pedersen & Søn. Udvikling har ifølge ham krævet en væsentlig kulturændring hos gartneriet, hvor alle skulle vænne sig til at se på grøntsagerne med andre øje. Det kunne virksomheden ikke have gjort uden deres medarbejdere, som sammen har løftet i flok og gjort initiativet til virkelighed.

Hvad så nu?
Ønsket om at få det maksimale ud af grøntsagerne er derfor heller ikke blevet mindre hos det danske gartneri, som i dag har fundet yderligere alternativer, der skal mindske deres spild. Gartneriet sender deres overmodne tomater til ketchupproduktionen i stedet for at smide det i affaldsspanden. Alt sammen mens de grønne tomater, som plukkes af for at give bedre vækstbetingelser, bliver syltet og solgt som grønne syltetomater. Men, hvad med det sidst, som ikke går til ketchupproduktionen? I januar 2020 tog Alfred Pedersen & Søn det næste skridt i deres grønne rejse, og får derfor afhentet de sidste 2-2,5% af Daka ReFood, som genanvender grøntsagerne til gødning og biogas. På den måde formår gartneriet at få det maksimale ud af hver en tomat, peber og agurk!
Det er dog helt naturligt, at mængden af madaffald varierer meget hos et gartneri som Alfred Pedersen & Søn, hvor der i sommerperioden ryger mere i affaldsspanden, end der gør om vinteren. Derfor er Claus Duedal Jakobsen glad for at gartneriet har en afhentningsordning hos Daka ReFood, hvor affaldsbeholderen bliver afhentet efter behov, og hvor der er mulighed for at få flere beholdere i de perioder, hvor der er et større behov for det. Derfor er Claus Duedal Jakobsen også meget optimistisk overfor at forsætte udviklingen, og håber på at gartneriet indenfor en periode på 3-5 år kan reducere deres madspild yderligere. Udover produktudviklingen, som skal sikre en større andel af 1. klasses produkter, håber gartneriet også at kunne optimere sorteringen af tomater til ketchupproduktionen.  På den måde vil de nemlig nedbringe mængden af restgrøntsager til Daka ReFood til omkring 1%. Et mål, som salgschefen finder ambitiøst, men samtidig også realistisk!

Find flere informationer om Alfred Pedersen & Søn på tomater.dk eller find fordelene ved en afhentningsordning hos Daka ReFood.