page.headerData.997=TEXT page.headerData.997.value(
Har du udfordringer med tildeling af fordærvelsesgebyrer, og ønsker du, som de fleste andre landmænd, at optimere håndtering og økonomi omkring den uundgåelige reststrøm af døde dyr fra din husdyrproduktion?
Vores landmandskonsulent Lars Jørgen Nielsens gennemgår her nogle generelle anbefalinger, du med fordel kan fokusere på, hvis du vil reducere antallet af fordærvelsesgebyrer i din produktion.
1. Meld også til i weekenden
Husk at tilmelde dine døde dyr hen over weekenden. Selvom vores lastbiler ikke henter dyr i weekenden, er det vigtigt, at du bliver ved med at tilmelde løbende både lørdag og søndag. Så sikrer du, at vi afhenter mandag.
Tilmelder du først weekendens ”høst” om mandagen, afhenter vi først tirsdag, og dermed er sandsynligheden for fordærvelsesgebyrer betydeligt større
2. Håndtering og tilmelding som daglig rutine
Vi opfordrer altid til at få håndteringen og tilmeldingen lagt ind i de faste daglige arbejdsrutiner. Det giver rigtig god mening for de fleste, så det netop ikke bliver en irriterende ekstraopgave at flytte dyrene fra stalden til afhentningspladsen og herefter tilmelde dem.
Det er selvfølgelig individuelt, hvordan det kan praktiseres på den enkelte bedrift, men lykkes det, er det et effektivt middel til at imødegå uønskede gebyrer. Dog kan de fleste med fordel fokusere på følgende:
3. Husk du betaler pr. dyr
Helt grundlæggende gælder det om at levere så friske dyr som muligt, da det giver færre lugtgener, bedre råvarekvalitet og bedre økonomi, men også fordi, det har indvirkning på vores fælles image og reducerer risikoen for smittespredning.
Husk derfor på, at du betaler pr. dyr og ikke pr. gang vores lastbil kommer forbi. Der er ikke noget tjent ved at samle dyrene sammen til færre afhentninger, hverken for din økonomi, landbrugets image eller lugt-udviklingen fra dyrene.
Det er bedre at melde til hver gang, du har et dødt dyr. Så tjekker din tilmelding ind i vores dynamiske tilmeldingssystem. Lastbilernes ruter opdateres hver 5. minut, så tilmelder du først på dagen, vil vi i nogle tilfælde kunne afhente samme dag og sågar i enkelte tilfælde 5 min. efter din tilmelding.
4. En god afhentningsplads
En uhensigtsmæssigt indrettet afhentningsplads kan hurtigt danne grobund for et miljø, der fremmer forrådnelse. Det giver samtidig udfordringer med lugt og kan lede til at du får pålagt unødvendige fordærvelsesgebyrer.
Du kan med fordel følge vores anbefalinger til korrekt indretning af afhentnngspladsen
Læs mere om den god afhentningsplads her.
5. 24 timers-reglen
At du skal tilmelde dine døde dyr så hurtigt som muligt, og senest 24 timer efter det er konstateret dødt, er vigtigt af ovennævnte gode grunde, men bemærk at det også er lovfæstet.
Vil du vide mere om 24 timers reglen, så læs mere i "Vejledningen om opbevaring m.m. af døde produktionsdyr": KLIK HER
Lars Jørgen Nielsen
E-Mail: ljn @daka.dk
Telefon: +45 5156 4092
Mobil: +45 5156 4692